Η Καλλιέργεια
Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μία πανάρχαια παράδοση των λαών της Μεσογείου. Τα Βάτικα, στο κέντρο της Μεσογείου, και οι κάτοικοι της περιοχής ασπάστηκαν αυτή την καλλιέργεια και τα πλεονεκτήματα του ελαιολάδου. Έτσι μία παράδοση χιλιάδων ετών συνεχίζεται και σήμερα από τους καλλιεργητές της περιοχής που κουβαλούν την κληρονομιά αυτή από τους προγόνους τους.
Η φροντίδα της ελιάς διαρκεί ολόκληρο τον χρόνο και περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως το κλάδεμα της, το πότισμα και την καταπολέμηση ζιζανίων που προσβάλλουν την ελιά και τον καρπό της. Το κλάδεμα της ελιάς είναι υπέυθυνο για να διατηρήσει το δέντρο υγιές, να αποβάλλονται τα ξερά μέρη, να εξασφαλίζεται ισορροπία στην ανάπτυξη της, καλύτερο αερισμό της και καλύτερη πρόσβαση των καρπών στον ήλιο. Είναι μία εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που ξεκινά με την συγκομιδή του καρπού και διαρκεί σχεδόν μέχρι τον Μάρτιο ώστε να προετοιμάσει την ελιά για την επόμενη χρονιά. Η άρδευση έχει ευνοϊκές επιδράσεις στη βλάστηση, στην ανθοφορία και την καρποφορία της ελιάς ενώ η καταπολέμηση των ζιζανίων με δολωματικά κυρίως εξασφαλίζει την ανώτερη ποιότητα του ελαιολάδου.
Η συγκομιδή της ελιάς από τους παραγωγούς γίνεται είτε με το χέρι είτε με ήπια μηχανικά μέσα τα οποία διασφαλίζουν τον υγιή καρπό και το εξαιρετικό τελικό ελαιόλαδο. Ξεκινά στην περιοχή μας από τις αρχές του Οκτώβρη και διαρκεί μέχρι το τέλος του χρόνου, νωρίτερα από άλλες περιοχές που ξεκινούν και ένα μήνα αργότερα. Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που ευνοούν την ελαιοκαλλιέργεια και συντελούν στην παραγωγή ενός από τα ποιοτικότερα ελαιόλαδα ανα τον κόσμο.
Οι ποικιλλίες ελιάς σχεδόν στο σύνολο της τοπικής καλλιέργειας είναι η λεγομένη ντόπια ποικιλλία Αθηνοελιάς (Μαστοειδής – Τσουνάτη) και η Κορωνέϊκη.
Από το 1982
Στα Βάτικα καλλιεργείται:
- Αθηνοελιά (Τσουνάτη – Μαστοειδής)
- Κορωνέικη
H εκκίνηση της συγκομιδής γίνεται συνήθως στις αρχές του Οκτώβρη προσφέροντας στον καταναλωτή εξαιρετικής ποιότητας φρέσκο ελαιόλαδο