Το Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου της ελιάς. Βασικό στοιχείο της της μεσογειακής διατροφής και προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Η κατανάλωση του ελαιολάδου έχει συνδεθεί, και επιστημονικά πλέον αποδειχθεί, με σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ελαιόλαδο συνοπτικά:

  • συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων,
  • μειώνει την ολική χοληστερόλη, την “κακή” (LDL) χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια,
  • θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό και το ανοσοποιητικό του σύστημα,
  • έχει αντιοξειδωτική δράση καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες,
  • έχει αντιφλεγμονώδη δράση παρόμοια με την αντίστοιχη φαρμάκων,
  • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • βοηθά στην καλή λειτουργία του παγκρέατος, κ.α.

Η διαδικασία της παραγωγής του ελαιολάδου με μηχανικές μεθόδους,η απουσία χημικών από αυτή σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έλαια και το μεγάλο ποσοστό παρουσίας μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, κάνουν το ελαιόλαδο και την κατανάλωση του ευεργετικό παράγοντα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Επιπλέον το ελαιόλαδο επιδεικνύει πολύ μεγαλύτερη αντοχή κατά την θέρμανση του, όπως στο τηγάνισμα, με αποτέλεσμα να μην διασπώνται τα λιπαρά οξέα και να μην παράγονται ελεύθερες ρίζες που είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Τα μονοακόρεστα οξέα κάνουν το ελαιόλαδο, λοιπόν, πιο ανθεκτικό απέναντι στην οξείδωση σε σύγκριση με τα σπορέλαια, τα οποία χαρακτηρίζονται για τα πολυακόρεστα λιπαρά τους οξέα.

Από το 1982

Τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που καθορίζουν την ποιότητα του χωρίζονται σε:

και μας επιτρέπουν να τα κατατάξουμε σε Ποιοτικές Κατηγορίες.