Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων

Χρόνια και χρόνια ζούσαν οι Βατικιώτες αγρότες την απλή ζωή τους με σκληρή δουλειά χωρίς δίκαιη ανταμοιβή. Ώσπου βρέθηκαν κάποιοι πρωτεργάτες και βρήκαν τη λύση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Γιατί όπου υπάρχει καλή θέληση, φρονιμάδα και προθυμία για μονιασμένη δουλειά, βρίσκεται ο τρόπος για πρόοδο. Η σκέψη των πρωτεργατών ήταν απλή και λογική. Έπρεπε όλοι να δουν και να πιστέψουν αυτό που ήταν ολοφάνερο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να γίνουν πιο δυνατοί.

Έτσι δεν άργησε στα όμορφα Βάτικα της Λακωνίας απέναντι από το νησί της Αφροδίτης ,τα Κύθηρα, τον Ιστορικό βράχο της Μονεμβασιάς και δίπλα από την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία του κόσμου, το Παυλοπέτρι, να δημιουργήσουν το 1982 ένα σύγχρονο ελαιουργείο. Για 40 συναπτά έτη προσφέρει τις υπηρεσίες του στα μέλη του και όχι μόνο. Έχει αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία προς όφελος των σκληρά αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών αγροτών, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ενθαρρύνοντάς τους να μην εγκαταλείψουν τη γη που πονούν και νοιάζονται.

Από το 1982

Έτσι, βασικοί σκοποί του συνεταιρισμού είναι:
  • η επεξεργασία του ελαιοκάρπου και η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου,
  • η τυποποίηση και η διάθεση του ελαιολάδου,
  • η προστασία των καλλιεργητών και μελών του συνεταιρισμού,
  • η διατήρηση της ελαιοκομικής παράδοσης των Βατίκων.

Η ελαιοκομική περίοδος στα Βάτικα ξεκινά από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αλλά και η μοναδική ποικιλία της Αθηνολιάς μας επιτρέπουν να παράγουμε ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή σε άλλες περιοχές. Έτσι ο συνεταιρισμός μας είναι ο πρώτος που διαθέτει στους καταναλωτές φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παγκοσμίως!

Ο συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα ελαιοτριβεία της Ελλάδας που πληρεί τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας και διασφάλισης της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγει. Η παραγωγή του ελαιολάδου γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 30 βαθμούς προκειμένου να διατηρούνται όλα τα πολύτιμα συστατικά του,αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες.  Η δυναμική του ελαιοτριβείου φτάνει περίπου τους χίλιους τόννους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, που κυμαίνεται από 0,25% έως 0,5% οξύτητα!

Ο συνεταιρισμός μας διαθέτει επίσης και σύγχρονο τυποποιητήριο, για να συσκευάζεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να διατίθεται στον καταναλωτή.