Βάτικα Λακωνίας

Κομμάτι της ελληνικής γης τα Βάτικα, πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν σκεπασμένα από θάλασσα. Η γεωλογική τους μορφή άλλαξε πολλές φορές λόγω των τρομακτικών ανακατατάξεων στα πιο βαθιά στρώματα του φλοιού της γης.

Η περιοχή των Βατίκων βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης και ο Κάβο Μαλιάς “τρυπά” το Μυρτώο πέλαγος. Τα Βάτικα είναι ένας θησαυρός, ένας μαγευτικός τόπος, που αποκαλύπτεται σιγά σιγά σε όλους τους επισκέπτες .

Στους αρχαιολόγους με αρχαίους ναούς, στους δύτες με παλαιά ναυάγια,στους θρησκευτικούς περιηγητές με μοναστήρια και εκκλησίες(πάνω από 130)που δίκαια δίνουν στην περιοχή την ονομασία «μικρό Άγιον Όρος».

Στους περιβαλλοντολόγους με το μοναδικό απολιθωμένο φοινικόδασος των Βοιών, που απλώνεται κυρίως στις περιοχές Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου.Ένας σπηλαιολογικός θησαυρός κρύβεται κάτω από κάθε συστάδα βράχων, το σπήλαιο Άγιου Ανδρέα της Καστανιάς έτοιμο να προσφέρει τους θησαυρούς του στον κάθε επισκέπτη του. Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του.

Οι αναρριχητές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στους κάθετους βράχους που υψώνονται σε όλες τις περιοχές του Κάβο Μαλιά, οι δε πεζοπόροι σε ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, αφού το ένα τοπίο διαδέχεται το άλλο.

Σε βάθος τριών μέτρων στη βραχονησίδα Παυλοπέτρι βρίσκεται η «λακωνική Ατλαντίδα», ένας πρωτοελλαδικός οικισμός, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα τρεις θαλαμωτοί μυκηναϊκοί τάφοι και δεκάδες άλλες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Βέβαια, όλα αυτά που περιγράφονται περιβάλλονται από το απέραντο γαλάζιο, τις μικρές αμμώδεις παραλίες με τιρκουάζ χρώμα και την ηρεμία του χώρου, που είναι αδύνατον να σε αφήσουν αδιάφορο.

Θέλεις χρυσαφένιες παραλίες, με χρώματα τροπικά, απόμερα ψαροχώρια και αυθεντικούς ανθρώπους της θάλασσας; Ό,τι και να ζητάς από τις διακοπές σου, θα τα βρεις εδώ, στο νότο, στο ακρινό σημείο της Λακωνίας, στη Νεάπολη ή αλλιώς «Βάτικα», όπως επιμένουν να αναφέρουν τον τόπο τους οι ντόπιοι.

Φωτογραφίες των Βατίκων